Beïnvloeden van gedrag!

Blog

2017-04-26 12:50
door Robert Boekholt

Beïnvloeden van gedrag!

Dagelijks beïnvloeden wij gedrag. Van onszelf, van collega’s, van medewerkers, van leidinggevenden, van klanten, van onze kinderen, enz.

Maar hoe werkt dat proces nu precies?
Vaak zeggen mensen: “ik kan mezelf niet veranderen”. Bij training komen wij dat ook tegen. Wat mensen eigenlijk bedoelen, is dat ze hun karakter niet kunnen veranderen. En dat klopt! Persoonlijkheidseigenschappen kun je niet zo gemakkelijk veranderen. Maar wat ze vergeten te zeggen of te denken, is dat ze hun gedrag wel kunnen aanpassen of veranderen. Gedrag is immers datgene wat je uiterlijk laat zien, zoals gebaren, gezichtsuitdrukking, intonatie, houding, het stellen van een vraag, actief luisteren, knikken of een hand geven.

En dit is precies, wat we bij training kunnen beïnvloeden. Of je nu leiding geeft, communiceert, presenteert, verkoopt of overtuigt?. Dit zijn vaardigheden die je kunt leren, aanpassen of versterken door middel van training en door veel te oefenen.

Een belangrijke en effectieve techniek in de communicatie is b.v. het stellen van vragen en met name open vragen. Daarmee kun je gedrag heel effectief beïnvloeden. Je krijgt niet alleen de gewenste informatie en interactie tussen mensen, maar je legt ook nog eens de DRUK bij de ander. Je houdt de ander eigenlijk een spiegel voor en laat hem / haar denken. En wel op een dusdanige wijze, dat hij / zij gaat nadenken over zijn / haar eigen gedrag. Overigens heeft degene die de vragen stelt ook nog eens de leiding in het gesprek.

Als je een open vraag stelt, houd dan ook je mond en wacht op het antwoord. Laat de ander uitpraten en denken en vraag vervolgens door. Met name leidinggevenden en verkopers hebben weleens de neiging te veel te praten en te weinig actief te luisteren. Ze denken dat ze het gedrag van de medewerker of van de klant kunnen beïnvloeden, door zelf veel te praten. Maar dat is niet het geval. Probeer het maar eens. Aan de slag. Succes!

Ga terug

© Inspirerend Trainingsplatform 2020