Actief luisteren is moeilijk!

Blog

2017-03-28 09:11
door Robert Boekholt

Actief luisteren is moeilijk!

Mensen in het algemeen en leidinggevenden in het bijzonder hebben vaak moeite met actief luisteren. Ze praten veel en vaak ook nog op een stellende manier. “Ik vind dit”, “jij moet dat”, “jullie gaan zo”, enz.

Professioneler en effectiever is het, om vragen te stellen in plaats van stellend te spreken.
Verleg de DENKDRUK naar de andere persoon.

Een goed voorbeeld van slechte communicatie treffen we vaak aan bij vergaderingen en bij coachings -, funktionerings -, correctie - en motivatiegesprekken.
De leidinggevende is met name aan het woord, terwijl de medewerker in zijn of haar gedrag moet worden beïnvloed. En dat kan alleen als je hem of haar zelf laat denken en praten.
Houd de medewerker een spiegel voor door open vragen te stellen.

Tijdens vergaderingen is de “baas”, de manager, de chef vaak de voorzitter.
Hij / zij bemoeit zich vooral met de inhoudelijke agendapunten. De rol van de voorzitter is om de vergadering te leiden en het proces te bewaken.

Laat een ander eens het voorzitterschap op zich nemen. Deze hoeft alleen het vergaderproces te leiden en hoeft zich minder met de inhoud bezig te houden.

Waar heeft dat slechte luisteren en teveel praten mee te maken? Mensen nemen slechts 20% informatie op in het dagelijkse communicatieproces via het gehoor. Veel informatie gaat verloren en als het onderwerp ook nog eens oninteressant is, dan wordt het luisteren helemaal moeilijk. Belangrijk is het, om te weten, dat mensen met name communiceren via hun ogen, namelijk 65%.

Nonverbale communicatie, de wijze waarop mensen communiceren (de vorm), is bijzonder belangrijk in het proces van zenden en ontvangen. Natuurlijk is inhoud en kennis ook belangrijk, maar de vorm bepaalt de acceptatie van de inhoudelijke boodschap.

Gezichtsuitdrukking, houding, lichaamstaal, oogcontact, gebaren en intonatie vormen de werkelijke kracht van goede en effectieve communicatie.

Tijdens de gratis workshops en de open trainingen van het ITP trainen we ondermeer deze onderwerpen. Op dinsdag 18 april 2017 hebben we weer zo’n interessante avond.

Ga terug

© Inspirerend Trainingsplatform 2020